Beyin Kanseri Nedir?
Beyin kanseri; beyinde yer alan hücrelerin bir takım sebeplere bağlı olarak genetik mutasyonlar geçirmesi ve bu durum sonrasında da kontrolsüz bir şekilde üremesi sonrası oluşan duruma denmektedir. Beyinde bulunmakta olan bir takım dokulara ait olan hücreler, kontrolsüz bir şekilde üreyerek bazı boyutlarda kitleler oluşturabilmektedir. Beyin kanserinde oluşmakta olan kitleler, genel olarak iyi huylu görülmektedir. Bu kitleler çevre dokulara yayılım göstermezler. Beyin kanseri gibi durumlarda, erken veya zamanında yapılmayan tedavi durumlarında hastanın klinik tablosunda kötüleşmeler görülebilmektedir.
Beyin Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
- Şiddetli bulantı ve kusma,
- Aniden bayılma durumlarının yaşanması,
- Karakter değişikliği olması,
- Aniden ortaya çıkan sebepsiz psikolojik problemlerin görülmesi,
- Anlık hafıza kayıpları,
- Unutkanlık,
- Konuşmada bozulma,
- El ve ayaklarda güç kaybı olması,
- Aşırı kasılmaya bağlı olarak katılık,
- Görme kaybı olması,
- Göz hareketlerinde azalma görülmesi,
- Gözlerin belirli bir alana sabitlenmiş şekilde görülmesi,
- Çift görme,
Beyin Kanseri Teşhis Yöntemleri Nelerdir?
Bilgisayarlı Tomografi
Tomografi ile birlikte beyin dokusunda yer alan kitleler değerlendirilmekte ve üç boyutlu bir inceleme yapılabilmektedir. Bu inceleme sonrasında beyin kanseri teşhisi koyulabilmektedir.
Manyetik Rezonans
BT incelemesi sonrasında MR incelemesi ile beyin detaylı olarak görülebilmektedir. MR ile birlikte kitlenin çevre dokular ile mevcut ilişkisi hakkında önemli veriler elde etmek mümkün olabilmektedir.
PET-BT
Kanserli olduğu düşünülen dokuların, diğer dokulara olan yaygınlığının ve metastaz olasılığının değerlendirilmesinin yapılması adına kanser hücrelerinin boyanmasını sağlamakta olan bir biyoaktif bir madde ile PET-BT çekimi yapılabilmektedir.
Lombar Ponksiyon
Omurilik ve beyin çevresinde, beyin isimli organda yer alan hücreler tarafından üretilmekte olan BOS bulunmaktadır. Bu sıvı, beynin biyokimyasal niteliklerinin incelenmesine imkan sağlamaktadır. Oldukça değerli bir sıvı olan BOS’un örneklemesi sayesinde sıvıya geçen kanserli hücreler tespit edilmektedir.
Beyin Kanseri İçin Risk Altında Olanlar Kimler?
Ebeveynlerinde ya da yakın akrabalarında beyin kanseri öyküsü olan ya da bazı genetik faktörlerin olduğu bireylerde; toplumun diğer kesimlerine göre daha yüksek oranda beyin kanseri görülebilmektedir.
Artan yaş ile birlikte, beyin dokusunun kontrolsüz bir şekilde üremesi durumu yaşanabilmektedir. Diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi bu kanser türünde de yaş faktörü önem arz edebilmektedir.
Sigara kullanımı nedeniyle vücuda giren kimyasallardan ötürü diğer kanserlerde olduğu gibi beyin kanseri de tetiklenebilmektedir.
Ağır metaller, tarım ilaçları, petrol bazlı maddeler ve kurşun gibi maddeler nedeniyle beyin kanseri ortaya çıkabilmektedir.