Melanin ve melanosit olarak bilinmekte olan cilt hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde bölünmesi ve çoğalması sonucunda meydana gelen kanser türüne cilt kanseri denmektedir. Cilt kanseri tablosunda genel olarak hastalar melanomlarda görülen kanserden dolayı ölmektedir. Cilt kanseri için erken tanı fazlaca önem arz etmektedir. Bu nedenle ciltte meydana gelmekte olan kanser belirtilerinin doğru değerlendirilmesi gerekmektedir.
Cilt Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Cilt kanseri tablolarında zamanla değişen belirtiler karşımıza gelmektedir. Bunları genel olarak sıralamak gerekirse;
- Cilt dokusunun sınırlarının düzenli olmaması,
- Cilt dokusunun girintili çıkıntılı olması ya da pürüzlü olması,
- Cilt dokusu üzerinde görülen lezyonların çapının 5 milimetreden daha büyük olması,
- Cilt dokusu üzerinde görülen lezyonların farklı renklerde ya da farklı renk tonlarına sahip olması,
- Cilt dokusu üzerinde görülmekte olan lezyonların simetrik şekilde olmaması,
Cilt kanseri belirtileri arasında yer almaktadır. Melanom özelliği göstermekte olan lezyonlar genel olarak siyah ya da kahverenginin koyu tonlarında karşımıza çıkmaktadır. Cilt kanserinin ilerleyen zamanlarında bu yapının rengi mavi ya da pembe olabilmektedir.
Cilt Kanseri Neden Olur?
Cilt kanseri açısından bazı gruplar daha fazla riske sahiptir. Bunlar;
Cilt kanseri için en fazla risk altında olan kişiler; kızıl saçlı, açık tenli ve çilli insanlar olarak bilinmektedir.
Uzun süre doğrudan doğruya güneş ışınlarına maruz kalmak, cilt kanseri gelişme riskini fazlaca arttıran etkenler arasında yer almaktadır.
30 yaş ve öncesinde solaryum kullanımı sağlayan kişilerde cilt kanseri riski fazlaca artmaktadır.
Genetik olarak etkili olan bu hastalık için risk grubunda olan bir diğer kişi grubu ise; daha önce bu hastalığı geçiren birinci dereceden bir yakına sahip olmak.
Cilt Kanseri Tedavisi Nedir?
Tüm kanser yöntemlerinde olduğu gibi cilt kanseri tedavisinde de en basit tedavi cerrahi yöntem olarak bilinmektedir. Bununla birlikte tek başına ya da bir arada uygulanabilecek olan tedavi; kemoterapi, immunoterapi ve radyoterapi uygulamaları olarak da tercih edilmektedir. Tedavi yöntemleri; genel olarak kanserin evresine, tümörlü lezyonun özelliklerine ya da hastanın taşımış olduğu risklere göre belirlenebilmektedir.